Posttraumatische Stress Stoornis

Posttraumatische Stress Stoornis2018-11-08T04:47:52+00:00

Project Description

Posttraumatische Stress Stoornis

Auriculotherapie biedt mogelijkheden in verwerking

Het meemaken van een buitengewoon traumatische gebeurtenis  als getuige of zelf aan den lijve  kan leiden tot een zgn. Posttraumatische Stress Stoornis: een angst-gerelateerde stoornis die zich op zowel psychisch als fysiek gebied kan uiten, langer dan 4 weken duurt en het leven danig kan ontregelen. Het willen vermijden van alleen al de herinnering aan het trauma is typerend.

Psychotherapeutische behandeling en/of medicatie vormt de reguliere behandeling. Onderzoek laat zien dat auriculotherapie ook een rol kan spelen in het verwerken van een traumatische gebeurtenis(1) (2).

Mensen met PTSS kunnen onder verschillende klachten op zowel psychisch als lichamelijk gebied lijden:

Psychische klachten:

– overmatige alertheid, overgevoeligheid voor plotselinge geluiden

– flashbacks, slapeloosheid

– woede, schuld, verdriet, paniekaanvallen

– verminderd geheugen

– vervreemding van sociale omgeving

– overmatig drank- en drugsgebruik

Fysieke klachten:

– hoofdpijn,

– toegenomen spierspanning, spierkrampen

– maagdarmklachten

– duizeligheid

– verminderde weerstand

Het ervaren van een trauma triggert de fight/flight-reactie van het lichaam: de concentratie van adrenaline en glucocorticoden in het bloed stijgt en bereidt het lichaam voor op actie. Veel van de bij PTSS ervaren klachten zijn hier een gevolg van. Verder heeft de fight/flight-reactie invloed op de samenwerking van de beide hersenhelften; de stressmodus waarin ook het brein nog verkeert kan een natuurlijke verwerking van het meegemaakte trauma in de weg kan staan. De samenwerking tussen de beide hersenhelften lijkt een bijzondere rol te spelen in het ontstaan van een PTSS(3) (4) (5).

M.b.v. auriculotherapie kan de stressmodus waarin lichaam en geest verkeren geleidelijk oplossen. Het autonome zenuwstelsel zal weer in balans komen waardoor klachten zoals onrust en spierspanning verminderen; het lichaam kan weer herstellen. Ook kan de samenwerking tussen beide hersenhelften ondersteund worden, zodat het proces van verwerking kan plaatsvinden.

Een behandeling met auriculotherapie kan een goede voorbereiding zijn op evt. verder noodzakelijke begeleiding op psychotherapeutisch gebied.

(1)Chalmers J., Auriculotherapy/Auriculomedicine PTSD and Undiagnosed Trauma, auriculotherapy.info , 24 juni 2012

(2)Yarberry, M. , The Use of the NADA Protocol for PTSD in Kenya, DZA Akupunktur 4/2010

(3)Mixed Lateral Preference and Parental Left-Handedness: Possible Markers of Risk for PTSD. Journal of Nervous&Mental Disease: May 2003 Volume 191-Issue 5-pp 332-338

(4)Consistent Association Between Mixed Lateral Preference and PTSD: Confirmation Among a National Study of 2490 US Army Vietnam Veteran Psychosomatic Medicine May 1, 2007 vol. 69 no. 4

(5)Choudhary CJ, OCarroll RE, Left hand preference is related to posttraumatic stress disorder, Journal of Traumatic Stress, Vol. 20, no 3, june 2007, pp 365-369

Openingstijden

Ma – Vrij 8:00 – 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

  0503094323

Maak een afspraak

We zijn 5 dagen per week beschikbaar en hebben specifieke spreekuren voor klassieke acupunctuur, electro acupunctuur , dry needling en auriculotherapie.

Call Now ButtonMaak een afspraak