Allergie en histamine

Allergie en histamine2018-11-08T04:30:41+00:00

Project Description

Allergie en histamine, wat hebben ze met elkaar te maken?

Allergie is een reactie van het lichaam op een prikkel, meestal een stofje in de lucht of in de voeding, maar kan ook optreden na bijvoorbeeld een insectenbeet.
Naar schatting heeft 10-30% van alle Nederlanders een aanleg voor een overgevoeligheidsreactie

Waarschijnlijk speelt milieuvervuiling en het toevoegen van chemische hulpstoffen (e-nummers, zoals conserveermiddelen of kleurstoffen) een rol bij de toename van overgevoeligheid.

Enkele begrippen:

Voedselovergevoeligheid: een verzamelnaam voor alle abnormale reacties in het lichaam na het eten van voedingsmiddelen..Hieronder vallen aversie, (psychische weerstand tegen een bepaald middel), voedselallergie en voedselintolerantie.
Voedselallergieis een reactie tussen een gegeten voedingsmiddel(allergeen) en antistoffen gevormd door ons afweersysteem
VoedselintolerantieEen term voor alle abnormale reactie die optreden na het eten van voedsel, zonder dat het immuunsysteem erbij betrokken is. Klinisch onderzoek levert vaak niets op.

Met EAV (Electro-Acupunctuur volgens Voll) is dit wel te meten.( Zie  ook die folder)

Histamine komt van nature in de mens voor, vooral in de mestcellen. Normaal komt histamine vrij bij beschadiging van het lichaam. Maar bij sommige mensen gebeurt dat ook zonder deze reden.

Er is dan vaak een overgevoeligheid voor histamine, maar ook voor andere stoffen. De darmfunctie speelt hierbij veelal een rol.

Als histamine uit mestcellen vrijkomt ontstaat er een reactie van bloedvaten, hart, spieren en slijmvliezen. De bloedvaten worden wijder en beter doorlaatbaar voor vocht en afweercellen. Hierdoor daalt de bloeddruk, je wordt slap en duizelig. De huid wordt rood warm dik en vochtig. Het hart gaat sneller en krachtiger slaan. De spieren komen ook in actie. Vooral de spieren rond de longen en spijsverteringsorganen gaan samentrekken; er ontstaat benauwdheid  met maag- en darm- krampen. Bij de slijmvliezen wordt meer slijm aangemaakt. Door hoesten, niezen of snuiten proberen we dit zo snel mogelijk weg te krijgen. Al deze reactie op de histaminevrijmaking zijn nodig en nuttig om ons lichaam weer in normale conditie te brengen.
Deze reacties  treden soms ook op bij de histamine-overgevoeligheid.

Om de kans op deze reacties zo klein mogelijk te maken is hier de volgende leidraad:

  1. Koop zo vers en onbewerkt mogelijke producten:geen blikgroente, visconserven en sausmixen
  2. Gebruik zo min mogelijk kant-en-klaarproducten, als snacks diepvriesmaaltijden en kant-en-klaartoetjes
  3. Bereid veel zelf, je weet dan wat er in zit
  4. Natuurvoedingswinkels verkopen meer producten zonder e-nummers
  5. Het etiket vermeldt vaak interessante informatie. Goed doorlezen dus!
  6. Voorkom voedselbederf. Eet geen bedorven producten, gooi ze direct weg
  7. Bewaar producten niet langer dan noodzakelijk en op de juiste wijze

Onze manier van leven  speelt ook een rol bij de histamine-overgevoeligheid; lichamelijke en geestelijke stress, bepaalde medicijnen (waaronder die tegen depressiviteit) en roken maken ons lichaam gevoeliger voor histamine.

Histamine-vrijmakers

Producten waarin bepaalde kleur- geur- en smaakstoffen en conserveermiddelen ( zoals tartrazine, vanilline, ve tsin, nitriet, sulfiet en benzozuur) worden gebruikt, zijn vaak rijk aan histamine-vrijmakers.
Ook in bepaalde medicijnen, (met name die tegen depressiviteit), alcohol en enkele natuurproducten, zoals ananas, aardbeien, chocolade, kippeneiwit, granen, noten, schaaldieren, varkens-
vlees, tomaat, veel kruiden en specerijen zitten deze histamine-vrijmakers.

Reacties treden wisselend op, o.a. afhankelijk van de hoeveelheid en de persoonlijke situatie.

Histamine bevattende producten

Histamine zit van nature veel in:

  • aardbeien
  • appels
  • spinazie
  • tarwebloem
  • varkensvlees
  • vissoorten
    • ansjovis
    • haring
    • makreel
    • sardines
    • sprot
    • tonijn

Door het laten gisten, rijpen, bederven en lang bewaren van producten kan het gehalte aan histamine flink toenemen.
Histidine is een voorloper van histamine en wordt door bacterin of enzymen omgezet in de histamine.

Deze omzetting zie je vooral in :

  • bier
  • wijn
  • bakkersgist
  • sojasaus
  • zuurkool
  • oude kaas
  • schimmelkaas
  • vis(conserven)
  • gedroogde rauwe worst zoals salami en metworst.

Combinaties bij een maaltijd kunnen net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Denk aan oude kaas bij een glas rode wijn. Of een stuk metworst bij een glas bier.

Klachten bij histamine-overgevoeligheid

Huid: roodheid, jeuk oedeem, netelroos
Maag-darm:misselijkheid, braken diarree en/of verstopping, winderigheid, kramp,gezwollen lippen en keel, slikproblemen
Luchtwegen: verkoudheid, benauwdheid, astma
Zenuwstelsel: hoofdpijn, migraine, duizeligheid, lauwvallen, shock.
Overig: lage bloeddruk, hartkloppingen, snelle pols, vermoeidheid, pijnlijke pieren en gewrichten.

Er kan dus ook migraine optreden.
Er is nog een biogene amine, die minstens zo gevaarlijk is als histamine, namelijk  tyramine.
Bij teveel inname (100 mg of meer bij een maaltijd) is dit al ziek-makend. Erge hoofdpijn behoort tot de eerste verschijnselen.
Als men MAO-remmers (antidepressiva) gebruikt kan 25 mg tyramine al gevaarlijk zijn
Een zeer sterke MAO-remmer is alcohol. Tyramine maakt adrenaline vrij:
Hoge bloeddruk en hartkloppingen horen er bij
Vooral mensen in stress, die ook nog een homp (oude of schimmel-) kaas nemen lopen een groot risico op klachten.

Tyramine bevattende producten:
Kaassoorten: o.a. bleu de bresse, brick, brie, camembert, cheddar, danbo, edammer, gorgonzola, goudse, roquefort, tybo, Zwitserse.
(gaat meestal ook gepaard met veel histamine)
Allerlei worsten: o.a. salami en metworst,  vooral droge worst.
Runderlever
Vis: o.a. haring ansjovis, sardines, tonijn.
Groenten en fruit:  hier springen de champignons eruit, veel kool- soorten, de aardappel spinazie en radijs, banaan en druif
Alcoholische dranken, vooral champagne, soorten wijn.

Openingstijden

Ma – Vrij 8:00 – 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

  0503094323

Maak een afspraak

We zijn 5 dagen per week beschikbaar en hebben specifieke spreekuren voor klassieke acupunctuur, electro acupunctuur , dry needling en auriculotherapie.

Maak een afspraak